Trainingstips: #5 Spierpijn bij je paard voorkomen
Na een aantal artikelen over trainingsleer ( overtraining, supercompensatie en warming-up en cooling-down) hebben we in dit artikel een aantal tips voor je om spierpijn bij je paard te voorkomen. Je zult merken dat deze trainingsleer principes ook hier weer terugkomen. Onontbeerlijk dus voor een happy athlete!
Door Tamara Abrahams
In de training worden grenzen verlegd. Dit is in zekere mate nodig om een opbouwend resultaat te behalen in de training, immers trainen we om het paard beter en sterker te maken zodat het de oefeningen en het werk gemakkelijker kan uitvoeren. Gedurende de training ontstaan er microbeschadigingen in de spiervezels en komt er melkzuur vrij. Dit kan de doorbloeding stagneren en dan ligt spierpijn op de loer. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om spierpijn zoveel mogelijk te voorkomen en ervoor te zorgen dat bij spierpijn de afvalstoffen weer zo snel mogelijk door het lichaam worden afgevoerd.
Hieronder een aantal tips!
Neem de tijd voor een goede warming-up
Zoals we in een eerder artikel hebben beschreven is een goede warming-up onontbeerlijk in de training. In deze fase krijgt het lichaam de tijd geleidelijk goed op te warmen. De hartslag gaat omhoog en de doorbloeding komt op gang. Spieren, pezen en banden worden langzaamaan op rek gebracht. Dit alles om het lichaam klaar te maken voor de training/prestatie die komen gaat. Een goede warming-up voorkomt nare blessures.
Train niet te eenzijdig
Pas voldoende afwisselend werk toe in jouw trainingsschema. Elke dag hetzelfde rondje in de bak is niet alleen geestdodend voor jouw paard maar ook een slijtageslag op het paardenlijf. Wanneer je dagelijks dezelfde spiergroepen blijft aanspreken, krijgen deze spieren onvoldoende de tijd om te herstellen. Wissel het werken aan kracht af met werken aan souplesse. Een keer een sprongetje maken, cavalettiwerk, een buitenrit en longewerk of grondwerk zijn mooie afwisselingen naast de dressuurtraining. Vergeet ook niet tussendoor een rustmoment in te lassen. Rust houdt uiteraard niet in dat je het paard een hele dag op zijn stal laat staan. Zet het paard in de wei of in de paddock of stap lekker een stuk aan de hand.
Train niet te zwaar
Zorg tijdens de training voor voldoende stapmomenten zodat het paard weer even de spieren op lengte kan brengen en op adem kan komen. Wissel een zware oefening af met een paar minuutjes lang en laag stappen om daarna weer de volgende oefening op te pakken. Blijf niet te lang doorgaan met een zware oefening, daarmee verzuur je de spieren.
Neem de tijd voor een goede cooling-down
Net zoals de warming up, is een goede cooling-down eveneens een hele belangrijke fase van de training. Het is in feite een omgekeerde warming-up. Tijdens de cooling-down zorg je ervoor dat de hartslag van het paard geleidelijk aan weer lager wordt, de spieren weer tot ontspanning komen, afvalstoffen worden afgevoerd en tot slot het paard goed op adem komt en op een goede manier weer afkoelt. Zoals we in ons vorige artikel hebben geschreven bereik je dit door het paard op een voorwaarts/neerwaarts wijze gedurende 10 minuten rustig aan uit te laten draven en galopperen. Daarna dient het paard net zo lang te worden uitgestapt tot het goed op adem is.
Zorg voor voldoende beweging buiten de training om
Een paard is een bewegingsdier en eigenlijk niet gemaakt om op stal te worden gehouden. Het is zowel op fysiek als mentaal vlak belangrijk je paard zoveel mogelijk beweging te bieden buiten de trainingen om. Weidegang en paddock zijn hiervoor uitermate geschikt. Daarnaast zijn de stapmolen of stappen aan de hand ook goede alternatieven.
Sportmassage
Sportmassage is een perfect middel om de spieren in optimale conditie te brengen en te houden. Het brengt de doorbloeding op gang en helpt de afvalstoffen af te voeren. Tevens kunnen verkrampte/verkorte en pijnlijke spieren, welke daardoor slechter worden doorbloed, op tijd worden herkend en worden behandeld. Dat kan vervelende blessures voorkomen. Een regelmatige check-up en behandeling van jouw paard door een gediplomeerd sportmasseur zal zeker prestatiebevorderend werken!
Tamara, sportmasseur @ Tamara Abrahams Equine Sports Massage/Website/ Facebook
Claudia, sportmasseur @ My happy athlete / Website / Facebook