EquiBootcamp

EquiBootcamp trainingHet idee achter EquiBootcamp in het kort:

  • Onbelast trainen vanaf de grond.
  • Doelgericht werken aan het verbeteren van de houding en het lichaamsgebruik van het paard.
  • Door het uitvoeren van specifieke oefeningen bereik je meer souplesse, symmetrie, kracht, balans en coƶrdinatie.
  • Door de mentale en fysieke afwisseling creĆ«er je, letterlijk en figuurlijk, meer groeimogelijkheden voor jou en je paard.
  • Door alles letterlijk meer van een afstand te bekijken, zal de communicatie tussen jou en je paard positief kunnen veranderen.

Hoe het ‘begon’

In de puzzeltocht met mijn eigen pony die niet optimaal functioneerde, kwam ik in 2010 het eerste boek van Gillian Higgins tegen. Enthousiast gingen we aan de slag met de verschillende oefeningen. Janine vond het leuk en ik begon al snel verbetering te merken! In combinatie met andere grondwerkoefeningen hadden we al gauw een hoop verschillende oefeningen bij elkaar geschraapt uit verschillende boeken. Inmiddels bouwde ik de buitenbaan een aantal keer per week vol met balken, pionnen, tonnen, autobanden etc.

De eerste jaren leerden we vooral van elkaar en had ik nog niet voldoende kennis van anatomie en biomechanica om alles uit de oefeningen te halen. Nu ik tijdens de opleiding tot sportmasseur veel bij heb geleerd, zijn er heel wat kwartjes gevallen! De jaren daarna ben ik ook met verschillende klanten oefeningen gaan doen specifiek voor hun paard. Zo hebben zij tussen de onderhoudsmassages een goede aanvulling op de dagelijkse trainingen.

Want het was me inmiddels wel duidelijk dat alles samenhangt. Met alleen masseren, of een behandeling door bijvoorbeeld een fysiotherapeut los je niet alles eenvoudig op. Dat geldt voor ons mensen net zo. Als jij door een verkeerde houding bepaalde klachten krijgt, je fysiotherapeut je behandelt, maar je niets verandert aan je houding, dan kun je zo weer terug!

Met de eigenaar kijk ik elke keer naar de verschillende oefeningen die zij nog als ondersteuning kunnen doen, zowel onder het zadel als op de grond. Bij elke afspraak bespreken we dan ook hoe de oefeningen gingen en eventueel herhalen we ze zodat we zeker weten dat de oefening juist uitgevoerd wordt. Heel belangrijk, want ik geloof dat hoe meer de eigenaar het gevoel heeft te weten waar hij/zij mee bezig is en waar het voor dient, hoe makkelijker zij dit regelmatig uitvoeren zullen ‘volhouden’.

Met EquiBootcamp hoop ik anderen te kunnen motiveren en inspireren om meer te halen uit het trainen vanaf de grond!

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren