Trainingstips: #1Plan voldoende hersteltijd

Trainingstips Plan voldoende hersteltijd

Dit artikel is het eerste in de serie “Trainingstips” geschreven samen met Tamara van Tamara Abrahams Equine Sports Massage. We zullen regelmatig een nieuw artikel plaatsen met trainingstips om jou te helpen nog beter en effectiever te trainen om je paard optimaal te laten ontwikkelen.

Jij en je paard hebben een zware training gehad vandaag. Het ging redelijk, maar je wilt graag verbetering zien nog voor je wedstrijd aankomend weekend en dus besluit je morgen weer verder te gaan werken aan hetzelfde issue. Als je hem nog iets meer aan het werk zet en iets vaker de oefening herhaalt, dan moet hij het wel goed gaan doen toch?! De volgende dag merk je na het losstappen dat je paard niet graag aan het werk gaat. hij heeft zeker geen zin om weer hard te moeten werken! Nou, hij moet zich er maar over heen zetten want op wedstrijd moet die oefening nu echt eens goed gaan. Vastbesloten pak je de teugels weer op en zet hem flink aan het werk. Helaas gaat het een stuk minder dan de vorige dag en nog een dag later lijkt hij het nog slechter te doen! Je hebt geen flauw idee hoe het komt en hoopt maar dat hij het tijdens de wedstrijd wel goed doet.

Als dit verhaal je bekend voorkomt en jij je ook al eens afgevraagd hebt waarom je paard een dag na een training ineens slechter presteert heb je (onbedoeld) al eens het principe van overtraining ondervonden. Je traint je paard om te verbeteren, maar daarbij ben je wel gebonden aan een aantal principes van trainingsleer. Die principes gelden voor iedereen dus ook voor ieder paard. Zoals jij misschien keurig netjes je hardloopdagen en sportschoolsessies afwisselt met rustdagen er tussen, zo zou je dat voor je paard ook moeten doen! Zelf heb je misschien ook wel eens een paar dagen flink spierpijn gehad na een nieuwe oefening in de sportschool of een lange run. Die spierpijn kan je paard net zo goed hebben nadat jullie in de training meer of andere oefeningen hebben gedaan dan anders. Iets om over na te denken de volgende keer dat je paard lastig is met rijden of bij bepaalde oefeningen!

 

Wat kun je doen om overtraining te voorkomen?

Nu weet je dat ook je paard niet als een vierbenige Superman dag in dag uit kan knallen, wil je natuurlijk weten hoe je dan wel optimaal kunt trainen! Belangrijk is om in ieder geval nooit twee dagen achter elkaar zwaar te trainen. Wat voor een paard zwaar is, verschilt per paard. Er zijn meerdere factoren die hierbij een rol spelen zoals o.a. leeftijd, conditie, ontwikkeling van de bespiering en soort inspanning. Jonge, ongetrainde paarden belast je al gauw te zwaar, maar ook een recreatiepaard dat alleen in het weekend lange ritten maakt, wordt eigenlijk al gauw te zwaar belast. De meesten van ons hebben niet zoals de olympische atleten een team ter beschikking dat alle aspecten van het welzijn en functioneren van hun paard monitort en zijn dus zelf verantwoordelijk voor het herkennen van de signalen van vermoeidheid om overtraining te voorkomen.

Let de dag na een (zware) training sowieso goed op je paard en mogelijke signalen. Loopt hij even vlot met je mee uit de wei of stal als anders? Draait hij even makkelijk als anders bij het hek, de staldeur? Reageert hij anders met poetsen? Of met opzadelen? Onder het zadel of aan de longe kun je bijvoorbeeld merken dat hij minder soepel beweegt, minder looplust heeft of geïrriteerd reageert als je bepaalde oefeningen vraagt. Als je paard echt amper vooruit komt, stijf is of erg zweet, is het zaak direct de dierenarts te bellen want je paard kan spierbevangen zijn.

In volgende artikelen zullen we o.a. meer aandacht aan trainingsleer en inspanningsfysiologie besteden! Ook andere trainingstips over bepaalde oefeningen zullen uitgebreid aan bod komen. Heb jij een vraag of een onderwerp waarover je graag onze trainingstips zou willen, laat het ons dan weten! Stuur een e-mail naar info@myhappyathlete.com.

Tamara, sportmasseur @ Tamara Abrahams Equine Sports Massage/Website/ Facebook
Claudia, sportmasseur @ My happy athlete / Website / Facebook

Geef een reactie