Trainingstips: #6 Timemanagement voor je paard

training tips paard timemanagement

Na een aantal  artikelen over trainingsleer, gaan we nu in op hoe je verantwoord invulling geeft aan je trainingen rekening houdend met de factor tijd. Het onderwerp timemanagement sluit goed op de anderen omdat pas als je weet wat je traint en hoe je verantwoord traint, je ook je kostbare tijd met je paard zo efficiënt en effectief mogelijk kunt indelen.

Hoe vaak gebeurt het niet dat je grootse plannen maakt voor de trainingen van komende week, strak inplannen, uitvoeren en dan komen die mooie resultaten vanzelf? Helaas komt daar nogal eens wat tussen. Werk, kinderen, file en soms allemaal op één dag! Alhoewel je paard waarschijnlijk geen krokodillentranen staat te huilen in z’n stal, kan het wel een negatieve invloed hebben op zijn welzijn als dit vaak voorkomt. Niet omdat je je paard verwaarloost, maar omdat consequent en consistent trainen belangrijk zijn voor een optimale ontwikkeling van het lichaam van een paard. Het is namelijk erg lastig om het lichaam genoeg te prikkelen om te verbeteren, maar niet te vermoeien als je nooit van tevoren weet hoe je dag er uit zal zien. Helaas hebben ook wij geen beschikking over een extra-uren-potje en moeten we het doen met de uren die we wel aan ons paard kunnen besteden.

 

Slim timemanagement

Nu vraag je je vast wat je dan moet doen, als je niet kunt plannen maar wel het beste uit je paard wilt kunnen halen. Ten eerste moeten je doelen duidelijk zijn. Niet in termen van winstpunten of prijzen, maar in kleine stappen waarin je je paard wilt verbeteren. Bijvoorbeeld je paard soepeler maken in het lijf of de buik- en bilspieren sterker maken. Je doel kan dan zijn om de komende twee maanden te werken aan de souplesse zodat de rug losser wordt en je paard makkelijker kan buigen en nageeflijk kan blijven. Zo is het doel wel gericht op het paard, maar zal je er zelf ook profijt van hebben doordat het rijden fijner zal gaan en je misschien zelfs ook beter gaat scoren op wedstrijden.

Vervolgens moet je natuurlijk weten welke oefeningen je kunt doen en met name ook wat je kunt doen op dagen dat er te weinig tijd is voor een training onder het zadel. Dan kun je op de dag zelf bepalen wat je kunt doen in de tijd die je voor je paard hebt. Maar wat is daarbij nou belangrijk om te weten?

 

Hoe weet je wat je moet doen

Factoren om altijd  rekening mee te houden bij je keuze voor een training, zijn o.a. wat je de vorige dag en/of vorige training hebt gedaan (als dat niet de dag ervoor was) en hoe fit je paard op het eerste gezicht lijkt. Komt hij/zij bijvoorbeeld wat stram de stal uit, dan doe je er goed uit om wat rustig te stappen en daarna wat lichte stretches te doen. Er is dus geen vast schema wat je aanhoudt, alles is afhankelijk van de vorm van je paard!

Bepaal hoeveel tijd je hebt die dag en maak ook een voorzichtige schatting van of en hoeveel tijd je de dag er na zou hebben. Weet je bijvoorbeeld nu al dat je morgen helemaal geen tijd hebt om iets met je paard te doen, dan is het niet verstandig om ‘vandaag’ een pittige training te plannen. Het is dan beter om wat lichter te trainen zodat je paard de dag er na niet met spierpijn in de stal of wei blijft staan terwijl het eigenlijk beter wat licht werk aan de longe zou kunnen doen om de restanten melkzuur af te voeren en wat te rekken en strekken.

Nu hebben we de voorwaarden op een rij waar we rekening mee moeten houden met de keuzes voor specifieke trainingen, maar welke simpele, maar toch effectieve oefeningen gaan we doen op een dag met beperkte tijd?

 

Van longeren tot grondwerk

Longeren is een eerste trainingsvorm die minder tijd kost dan rijden (in principe) en toch heel goed kan bijdragen aan je trainingsdoelen. Vanaf de grond kun je invloed uitoefenen op het lichaamsgebruik van je paard, soms zelfs makkelijker dan wanneer je er op zit. Ook bekijk je alles eens letterlijk van de andere kant nu je op de grond staat. Je kunt tijdens het longeren steeds een aantal punten meenemen waar je op let om verandering en hopelijk verbetering waar te nemen in de manier waarop je paard beweegt. Longeren is wel meer dan je paard rondslingeren aan een touw en om waardevol te zijn als trainingsvorm zul je toch je paard moeten kunnen stimuleren om een functionele houding aan te nemen. Dit kun je doen door bijzettouwtjes te gebruiken of door aan de dubbele longe te werken als je paard daar ook goed op reageert.

Een halfuur ben je al gauw aan het longeren als je goed opwarmt en weer netjes afsluit. Heb je minder trainingstijd dan dat, dan zijn er gelukkig ook goede opties. Een korte training (15-20 min) om het lichaamsgebruik te verbeteren is met cavaletti of verhoogde balkjes aan de hand. Je kunt beginnen met drie á vier balken op de grond en variëren met de afstand, vervolgens kun je ze om en om verhogen om meer buiging van de gewrichten te vragen. Je paard moet de buikspieren aanspannen en tilt daarbij de rug op, let er op dat het paard de hals laag houdt en zeker niet met holle rug en opgeheven hoofd de oefeningen doet. Met de goede hoofd-halshouding bereik je pas het gewenste effect. Ook schuin over één of meerdere balken/cavaletti is een goede oefening om het paardenlichaam soepeler en sterker te maken. Daarnaast zorgt dit type training voor verbeterd lichaamsbewustzijn van je paard en natuurlijk de coördinatie. Meer variaties met balken/cavaletti volgen later.

Nog een grondwerkoefening (10-15 min) kun je doen met balken/cavaletti op de AC-lijn waar je in een slangenvolte afwisselend buiging van het lichaam en de  benen vraagt. Meerdere variaties zijn mogelijk.  Ook slalommen om een stuk of zes pionnen (5-10 min) die een paar meter uit elkaar staan is een leuke oefening om tegelijk te werken aan souplesse en coördinatie. Om je paard scherper aan de hulpen te maken kun je ook grondwerkoefeningen doen. Met vier pionnen in een vierkant (5-10 min) geplaatst kun je tussen elke twee pionnen een suboefening doen. Bijvoorbeeld; versnellen tussen 1&2, vertragen tussen 2&3, halthouden tussen 3&4, achterwaarts tussen 4&1 en je paard elke hoek stimuleren het binnen achterbeen goed onder het lijf te plaatsen, doe de oefening beide kanten op. Door de afwisseling, dus niet elk rondje dezelfde volgorde, zal je paard op je wachten en scherper reageren. De grondwerkoefeningen kunnen ook gecombineerd worden als je meer dan een kwartier trainingstijd hebt.

paard training grondwerk cavaletti

De slangenvolte-oefening op de AC-lijn, om je paard soepel te maken, de coördinatie te verbeteren en eventueel om mee te nemen onder het zadel in je warming-up.

Een stuk wandelen over harde ondergrond is ook een goede manier om iets nuttigs te doen als je beperkte tijd hebt. Het heeft een positieve invloed op zowel hoeven als pezen en jullie zijn er even ‘uit’. Het wandelen (5-10 min) kan ook de warming-up zijn voor het longeren of het grondwerk en/of de cooling-down. Je krijgt dan gelijk ook al een idee hoe je paard er die dag voor staat en zo kun je je training ook mentaal vast voorbereiden en eventueel aanpassen of evalueren hoe het ging en bedenken waar je de volgende training aan wil werken.

 

Alles op een rij

Nu heb je een idee van wat je kunt doen op dagen dat je weinig tijd hebt en wat factoren zijn om rekening mee te houden bij het plannen van trainingen. Nog één keer op een rijtje met de tijdsduur van de training:

  • 25-45 min  longeren, bijgezet of dubbele longe incl. warming-up&cooling-down  met als doel: verbeteren lichaamsgebruik/vergroten souplesse/verbeteren conditie
  • 15-20 min (verhoogde)balken/cavaletti incl. warming-up&cooling-down met als doel: verbeteren onderlijn/vergroten souplesse rug en benen/ verbeteren coördinatie, lichaamsbewustzijn en lichaamsgebruik
  • 10-15 min slangenvolte balken/cavaletti AC-lijn met als doel: verbeteren onderlijn/ vergroten souplesse hals, rug en benen /verbeteren coördinatie, lichaamsbewustzijn, lichaamsgebruik
  • 5-10 min slalom met 6 pionnen met als doel vergroten  souplesse, coördinatie, lichaamsgebruik
  • 5-10 min vierkant pionnen met als doel: mentaal aanscherpen / vergroten souplesse / verbeteren lichaamsgebruik

Hoe train jij op dagen dat je weinig tijd hebt? Hoe plan je je trainingen? Hoe zou jij bovenstaande toepassen op het timemanagement rondom jouw paard? Wat zijn je doelen? We horen graag van je!

Tamara, sportmasseur @ Tamara Abrahams Equine Sports Massage/Website/ Facebook
Claudia, sportmasseur @ My happy athlete / Website / Facebook

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie