Trainingstips: #4 Je paard trainen vanaf de grond

paard trainen tips

Kom van dat paard af! Voor sommigen zal een dergelijk advies niet echt te rijmen zijn met het trainen van een paard. Laat staan van een sportpaard! Toch kun je wel degelijk een flink aantal oefeningen doen met je paard om te werken aan verbeterpunten. In dit artikel willen we je laten kennismaken met het werken vanaf de grond met je paard.

De meeste paardeneigenaren zullen hun paard wel eens longeren. Soms puur om de frisheid voor het rijden wat af te schudden (soms letterlijk) en voor anderen is het een trainingsvorm tussen de trainingen onder het zadel door. Over longeren volgt later nog een artikel, ook dat vinden we een heel mooi middel om je paard goed te kunnen trainen. Nu laten we het even buiten beschouwing en richten we ons op alle oefeningen vanaf de grond waarbij je paard niet in cirkels om je heen loopt.

 

Waarom zou je afstappen?

Dat is een goede vraag! Nu je de artikelen over overtrainen en supercompensatie hebt kunnen lezen, weet je inmiddels dat elke dag hard trainen je paard niet zal verbeteren. Net zoals jij niet elke dag precies hetzelfde doet in de sportschool of andere sporttrainingen, is het voor je paard ook beter om wat afwisseling in het werk te hebben. Dit heeft zowel een mentaal als een fysiek aspect. Dag in dag uit hetzelfde doen is niet optimaal voor het mentale welzijn van je paard. Daarnaast is ook het lichaam gebaat bij een variatie aan prikkels, wat betreft intensiteit en in wat er precies wordt getraind.

Natuurlijk kun je je trainingen onder het zadel ook afwisselen, maar soms kun je je paard nog effectiever beïnvloeden tot beter lichaamsgebruik als je er naast staat of loopt. Hieronder vind je de verschillende manieren waarop wij graag trainen.

 

Grondwerk

Grondwerk is de afgelopen jaren veel populairder geworden. Je kunt tegenwoordig relatief makkelijk je tools, zoals een touwhalster of leadrope, aanschaffen en les nemen. Het is niet alleen een goede manier om te werken aan de basis van de relatie met en tot je paard, maar je kunt met bepaalde oefeningen je paard stimuleren zijn lichaam beter te gebruiken en de lichaamshouding ook te verbeteren. Laat dat nou net zijn wat wij graag doen!

Grondwerk zetten wij voornamelijk in voor het gymnastiseren, het verbeteren van de souplesse, coördinatie, balans en lichaamsbewustzijn. Je kunt veel meer oefeningen doen aan de hand dan je denkt. Als je eenmaal een beetje je weg hebt gevonden, kun je oefeningen die je onder het zadel doet zoals voltes, wijken, schouderbinnenwaarts aan de hand mee gaan nemen. Vaak is les hierbij wel onontbeerlijk, maar dat is net zoals bij rijles!

Het voordeel van deze oefeningen vanaf de grond doen, is dat jij er niet scheef op kan zitten! Natuurlijk heb je met je lichaamshouding en positie nog steeds wel invloed op je paard, maar je ziet directer het effect van wat jij met je lichaam doet. Soms is dat net even duidelijkere feedback dan wanneer je er op zit. Je ziet veel meer van je paard en je kunt daarom ook hele subtiele signalen van je paard oppikken en leren interpreteren.

Andere oefeningen zijn o.a. achterwaarts of zijwaarts gaan, slalom om pionnen, slalom over en om balken of cavaletti, labyrint en oefeningen in vrijheid waarbij je alleen met je lichaam je paard stuurt. Je vindt in volgende artikelen voorbeelden van diverse oefeningen.

 

Lange lijnen

Naast de bovengenoemde oefeningen, zijn er nog veel meer mogelijkheden. Persoonlijke favoriet is ook het werken aan de lange lijnen, zeker in combinatie met balken en pionnen! Voor deze oefeningen heb je genoeg aan je hoofdstel/touwhalster (is subtieler dan een gewoon halster) en een dubbele longe. Je paard moet wel safe zijn als je er achter gaat lopen, pas in ieder geval altijd goed op! Een cap op en handschoenen aan is wel zo veilig.

Achter je paard lopend kun je in ieder geval goed zijn hoe hij beweegt. Net als met rijden wil je op beide handen evenveel druk hebben ook al is nu de afstand tot het paardenhoofd groter. Oefeningen die je mee kunt nemen zijn om te beginnen: stappen op de binnenhoefslag. Mogelijk is dit al jullie eerste uitdaging ;). Om wat gerichter te werken kun je pionnen in de bak zetten waar je je in de wendingen op kunt focussen.

Gaan de lange rechte lijnen en hoeken sturen goed, dan kun je gebogen lijnen mee gaan nemen. In een volgend artikel vertellen we je meer over de vierkante volte, de ruit en slangenbogen om je skills te verbeteren en je paard nog beter aan de hulpen te krijgen en rechter te maken. Ook een goede oefening is het sturen over balken of cavaletti. Hierbij stimuleer je je paard om zijn buikspieren aan te spannen en de gewrichten meer te buigen. Datzelfde geldt voor jou natuurlijk!

 

Oefeningen in stand

Nog voor je je paard meeneemt naar de rijbaan of longeercirkel kun je al een aantal oefeningen doen die je paard helpen om z’n lijf beter te ontwikkelen. Zelf begin ik met het inbuigen van de hals naar links en rechts, het hoofd tussen de voorbenen, het optillen van de schoft en rug en het kantelen van het bekken. Deze oefeningen maken je paard bij regelmatig herhalen soepeler en geven je bovendien direct informatie over hoe makkelijk je paard die dag de oefeningen uitvoert. Je gaat links-rechts verschillen sneller herkennen en je mist minder snel dat je paard nog niet voldoende is hersteld van een training. Ook hier zullen we later uitgebreid terug komen. Tijdens onze workshops en clinics demonstreren we deze oefeningen ook.

 

Ben jij al om?

We hopen dat we je hebben kunnen prikkelen om je paard eens vanaf de grond te gaan trainen! Zoals hierboven al genoemd, zullen we in volgende artikelen meer vertellen over de verschillende trainingsvormen vanaf de grond. Wil je meer weten of heb je interesse in een workshop of clinic waarin we je meer vertellen hierover, laat het ons dan weten.

Tamara, sportmasseur @ Tamara Abrahams Equine Sports Massage/Website/ Facebook
Claudia, sportmasseur @ My happy athlete / Website / Facebook

 

 

Geef een reactie