Trainingstip: #8 Warming-up voor twee

oefeningen souplesse coördinatie

In eerdere posts kon je al lezen over de warming-up en trainen vanaf de grond. Een combinatie van deze posts is ideaal nu het weer kouder wordt: warming-up voor twee! Bij deze warming-up blijf je eerst nog even met twee benen op de grond voor je lekker warm op je paard stapt. Winter is coming!

In het zomerseizoen ben je al blij als je niet bezweet bent na het poetsen en opzadelen, maar in de winter kan je warme auto uitkomen al een hele opgave zijn. Na het poetsen en opzadelen voel je je misschien net iets minder ijspegel, maar warm is anders. Natuurlijk kun je zo ook prima op je paard stappen en je training beginnen. Echter, hoe kouder jij het hebt, hoe minder soepel en flexibel je bent in je lijf en zit. Dat heeft vervolgens weer invloed op hoe je paard onder je beweegt. Om nog maar niet te spreken over de moeite die je zult hebben om mee te bewegen met je jolig rondstuiterende paard  dat de kou ziet als reden om even uit de band te springen.

Het idee is duidelijk denk ik, samen opwarmen voor jullie echt aan het werk gaan, maakt de training voor jullie beiden fijner. Dat fijner kunnen rijden is een goed uitgangspunt voor een productieve en effectieve training. Al rondlopend in de stal en daarna met je paard opgezadeld in de bak worden hopelijk je voeten al minder koud. Meer gevoel of sowieso gevoel in je voeten, rijdt wel zo prettig. Je enkels als schokdempers functioneren beter, je beenligging en het contact tussen jouw been en de buik en rug van je paard zijn beter. Zo geldt dat ook voor je rug, schouders en nek. Je spieren zijn actief en opgewarmd beter voorbereid op het rijden en dat is niet alleen een prettiger gevoel, maar ook veiliger wat betreft blessures bij jou.

Dus, cap alvast op en handschoenen aan! Veel heb je niet nodig voor onderstaande oefeningen. Voor de slalomoefening kun je pionnen gebruiken, maar ook emmers of zelfs borstels. Vier balken mogen er ook best drie zijn en 1 balk met twee staanders is hetzelfde als een cavaletto.

Aan de hulpen

We beginnen supersimpel. Jij loopt naast je paard, liefst van de hoefslag af. Na een rondje of twee ga je, bijvoorbeeld bij elke bakletter, een paar tellen halthouden en vervolgens stap je vlot weer weg. De eerste paar keer reageert je paard misschien niet zo snel, kijk het eerst een aantal keer aan voor je je hulp versterkt. Ook je paard heeft even tijd nodig om op te starten, zowel fysiek als mentaal. Blijft de gewenste reactie nog steeds uit, dan versterk je je hulp tot je paard reageert zoals jij wil. Beloon elke succesvolle poging.

Nu de eerste afspraak duidelijk is, is het tijd voor de tweede: tempowisselingen. Ook in stap met jou ernaast kun je prima tempowisselingen inzetten. Begin met de lichtste hulp door zelf een tandje bij te zetten  of in te houden en bouw op met bijvoorbeeld stemhulp tot de gewenste reactie volgt. Probeer niet je paard aan de teugels vooruit te trekken of af te remmen. Ten eerste komt dat de lichtheid van de hulpen niet ten goed en ten tweede spant je paard spieren aan van de bovenlijn als afweerspanning die je nou net ontspannen wilt zien. Beloon weer elke succesvolle poging.

Als je consequent bent en steeds zo licht mogelijk  in je hulpen,  zal je paard dit snel oppikken en net zo vlot zijn in zijn reacties op je hulpen. Dan starten jullie de training niet alleen beter opgewarmd, maar ook met duidelijke afspraken.

Tijdsinvestering: 2 tot 5 minuten

Slalom

Voor jou is deze oefening fysiek niet veel anders dan de vorige, maar voor je paard wel als jij het goed doet. Het is namelijk de bedoeling dat je paard afwisselend enigszins om je heen buigt tijdens het slalommen. Het is dus wel degelijk meer dan achter jou aansjokken om de pionnen (of een ander richtpunt) heen. Door zelf ook te wisselen tussen leiden vanaf de linker- of rechterkant tussen de series (niet tijdens de oefening) raakt je paard er aan gewend en jij ontwikkelt meer inzicht in de voorkeuren van je paard. Buigt hij makkelijk naar links of naar rechts? Welke rol speelt jouw positie hierin? Kun jij de mate van buiging beïnvloeden? Welk voorbeen wordt meer belast en wanneer? Gelukkig is deze oefening voor jou fysiek makkelijk want je hebt je aandacht nodig om je paard te begeleiden.

Tijdsinvestering: 2 tot 5 minuten, een paar series achter elkaar

Vier balken

Nu jullie beiden al wat opgewarmd zijn, er duidelijke afspraken zijn en jij er ook goed bij bent met je hoofd, is het tijd voor balken. Begin eerst met rechtuit stappen over de vier balken vlak op de grond. De staanders of potjes heb je al wel klaar staan om na een aantal herhalingen van de balken, rechtuit en schuin, de moeilijkheidsgraad te verhogen. Ook voor jouw coördinatie en balans is dit een goede oefening. Wanneer je zelf ook steeds een pas tussen de balken zit, merk je snel genoeg hoe je eigen balans is. Buigen je beide knieën even makkelijk? Maak je met je ene been makkelijker een grotere pas dan met het andere? Nu heb je twee lijven om op te letten! Wat voor je paard geldt, geldt net zo goed voor jou. Ook al heeft hij twee benen meer dan jij, de basis is hetzelfde.

Voor je paard is het belangrijk om de hals min of meer horizontaal te dragen, in een ontspannen houding. De onderlijn moet aangespannen worden en dat lukt niet met opgeheven hoofd en holle rug. Jouw ‘ onderlijn’ moet ook aan het werk, ook jij gebruikt je buikspieren bij deze oefening. Tenzij je nog steeds rondsjokt natuurlijk, maar dat denk ik niet. Hoe hoger de balken opgehoogd worden, hoe zwaarder het voor jullie beiden wordt, maar wie geen kou wil lijden…

Tijdsinvestering: 5 to 10 minuten

Cavaletti

Een enkele balk lijkt makkelijker dan de oefening hiervoor, maar dat hoeft niet. Naast rechtuit over de cavaletto, kun je er ook schuin overheen stappen. Goed voor de coördinatie en er worden net weer andere spieren aangesproken. Zorg dat je afwisselt met welk voorbeen je paard eerst over de balk stapt en corrigeer hem als hij te recht over de balk wil stappen. Het zal best even wennen zijn, maar blijf consequent schuin aan komen stappen en voldoende vrijheid geven aan hoofd en hals voor de balans. Nog een stapje moeilijker is het als je een volte stuurt over de balk waarbij je paard het binnen achterbeen verder onder de massa plaatst. Dit zal makkelijker gaan als jij net iets achter de schouder loopt zodat je paard om jou heen kan buigen. Let weer op dat je hoofd en hals voldoende vrijheid geeft voor de buiging die je vraagt.

Hoewel jij niet dezelfde mate van lengtebuiging en ondertreden zal hebben, is het ook voor jouw coördinatie en balans een goede oefening.

Tijdsinvestering: 2 tot 5 minuten

Ben je al opgewarmd na deze serie denk je? Ik verwacht van wel! Naast een goede warming-up denk ik dat het je ook gaat helpen om bewuster te letten op wat je paard doet tijdens de oefeningen. Wat gaat hem makkelijk af? Wat vindt hij moeilijk? Merk ik verschillen na verloop van tijd? Hetzelfde geldt voor jouw eigen  ‘prestaties’; hoe functioneert jouw lijf? Hoe is jouw balans? En je coördinatie? Ik ben heel benieuwd hoe je de oefeningen gaat ervaren, laat je het weten?!

 

Geef een reactie