Mijn ervaring met de ConCord leader

Begin 2012 hoorde ik voor het eerst van het bestaan van de ConCord leader, een product dat is ontwikkeld door Mieke Verdonk, in eerste instantie om te gebruiken bij het revalideren tijdens bijvoorbeeld peesblessures. Ze gaf bij ons op stal een demonstratie  en het leek mij wel interessant om mee te kijken. We kregen een leader om te proberen en de maanden erna haalde ik hem af en toe eens uit de kast. Echt onderdeel van de training is het toen nog niet geworden. Pas later dat jaar ben ik me er meer in gaan verdiepen.

Na afloop van het cross seizoen 2012 heb ik Janine bewust uit training gehaald omdat ik vond dat ze niet fijn genoeg meer aanvoelde. Ik besloot om weer eens bij nul te beginnen en te werken aan de échte basis. Mijn ambities om tijdens het indoorseizoen ons springdebuut te maken zette ik even in de ijskast.

Ze bouwde nog te vaak spanning op onder het zadel en voelde niet comfortabel aan. Ze liep verder niet kreupel of onregelmatig. Het was meer een gevoelskwestie. Ik was er van overtuigd dat er meer ontspanning en plezier uit het rijden te halen was voor Janine en ook voor mij. Ik had voor ogen dat de ConCord leader haar zou kunnen helpen haar rugspieren meer te ontspannen en dat ze dan beter zou kunnen ontspannen in de rest van haar lijf én mentaal.

Vanaf begin november liep ik vijf dagen in de week met haar aan de ConCord leader in het bos. In een paar weken bouwde ik dit op van tien naar 20,25 minuten. We stapten ons rondje en gingen erna in de bak aan de slag met grondwerk of werk aan de hand. Rijden deed ik in de eerste weken helemaal niet.

Na drie weken stapte ik er ook weer eens rustig op. Het verschil met hoe ze liep eind oktober was echt huge! Ze kon ineens superfijn ontspannen en haar rug loslaten. Halsstrekken behoorde nu ineens tot de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden.. Ze zocht ook graag een meer horizontale, ontspannen houding op. Het was echt een wereld van verschil!

Nu ik had gezien hoe snel het al resultaat opleverde, was ik alleen nog maar gemotiveerder om er mee door te gaan! De hele winter door liep ik ik minimaal vier keer in de week met haar met de ConCord leader. Altijd lekker in het bos. Zelfs toen er sneeuw lag, kon ik gewoon trainen. Want dat is het lopen met de leader zeker! Ook voor onze band werkt het goed, en voor de ontspanning.

Naast de training met de leader deed ik veel grondwerk en werk aan de hand met haar. Rijden deden we meestal twee of drie keer per week. Dan draafde ik na het grondwerk/aan de hand, een kwartiertje los in het bos. Daarna nog een kwartiertje dressuurmatig in de bak of een paar sprongetjes. Het fijne gevoel tijdens het rijden bleef, lekker ontspannen werd het uitgangspunt.

Natuurlijk bouwde ze nog wel eens spanning op, maar nu kon ik die spanning makkelijker af laten vloeien door haar uit te nodigen om te zakken in de hals naar de voor haar fijne en goede houding. In de houding waarin ze aan de leader ook loopt en waarmee ze zowel fysiek als mentaal positieve associaties heeft.

Nu is het inmiddels alweer augustus en nog steeds werk ik op deze manier met haar. Hoewel ze nog wel wat scheef is nu, heeft de ConCord leader er wel voor gezorgd dat ze veel beter in balans is.  Zo is ze voor het eerst volledig glad en gezond in haar vel de winter doorgekomen. De osteopaat vond ook dat ze een goede basisbespiering had, terwijl we op dat moment al drie maanden weinig onder het zadel getraind hadden!

Naar mijn mening kan de ConCord leader dus ook paarden die moeilijk ontspannen onder het zadel heel goed helpen. Ik zou andere mensen met een dergelijk probleem bij hun paard zeker aanraden de ConCord leader te proberen. Voor veel mensen is het ook een hele goede manier om je paard beter te leren kennen. Dat is sowieso één reden waarom ik altijd grondwerk doe.

Ik zet me dan ook graag in als ambassadeur om zo mensen laten zien wat je allemaal kunt bereiken met de Concord Leader. Om de kennis over het product over te brengen, geef ik workshops voor deelnemers met en zonder eigen paard. De workshops kunnen op locatie gegeven worden. Voor info en data kun je contact opnemen via e-mail.

Geef een reactie