Leestip: 5 interessante websites voor de leergierige paardeneigenaar

leestip websites paard gezondheid welzijn training

Vroeger hadden we alleen boeken en tijdschriften om meer te leren over paarden, naast lessen en eventuele opleidingen. Tegenwoordig zijn er zoveel mogelijkheden om meer kennis op te doen over welk aspect van het paard en de sport dan ook. Soms maakt dat het ook wel lastig, want waar moet je beginnen?!

In dit artikel staan 5 interessante websites op een rijtje waarvan wij vinden dat ze duidelijke, laagdrempelige en uitdagende artikelen bevatten die jou als paardenliefhebber een hoop kunnen leren. Zelf neuzen we ook heel wat uurtjes rond om onze kennis aan te vullen en onszelf uit te dagen om het geheel te blijven overzien. Dus niet je blind staren op één aspect van het paardenwelzijn, maar juist breed blijven kijken, kennis delen en van anderen leren om zo al die verschillende invalshoeken te kunnen integreren met elkaar.

Horsecurator.com

Deze site wordt gerund door een Amerikaanse massage therapeute die ook duidelijk naar het geheel kijkt en niet alleen naar een individuele spier. In die visie kunnen wij ons goed vinden! De artikelen zijn laagdrempelig en duidelijk geschreven. Er wordt niet onnodig veel met vaktaal gesmeten en dat maakt het goed leesbaar voor iedereen. Je vindt er onder meer artikelen over individuele spieren, bijvoorbeeld de splenius, rhomboideus en latissimus dorsi ,maar ook over spierproblemen en pijn. Het is geen onuitputtelijke bron van artikelen, maar zeker nuttig om meer te leren over spieren, wat ze doen en waaraan je zou kunnen merken dat je paard last heeft van een bepaalde spier.

De link naar Horsecurator.

 

Thehorse.com

The Horse is een magazine over alle aspecten van het paardenwelzijn, dat ook nog eens heel veel artikelen online heeft staan op de website en zelfs podcasts, webcasts en infographics zoals deze over het in conditie brengen van een paard.

conditioning-for-performace-infographic

Bron: Thehorse.com

Waar de vorige site een beperkt aantal artikelen biedt, kun je op deze wel hele dagen zoet brengen met artikelen lezen. Gelukkig werkt de zoekfunctie goed en kun je gericht op zoek naar voor jou interessante artikelen. Ook de grote hoeveelheid interessante video’s zijn goed nieuws voor als je liever luister dan leest. De ‘free reports’ over anatomie en fysiologie zijn een goede basis om mee te beginnen. Met wat meer veterinair georiënteerde artikelen kun je wat meer de diepte in, ook fijn als je al wat meer weet over een bepaald onderwerp . In dit artikel lees je bijvoorbeeld de mening van dierenartsen over exterieurfouten. Voor ons als sportmasseurs is deze podcast van Ask thehorselive heel interessant, waarin een dierenarts en sporttherapeut  vragen beantwoorden over hoe je je sportpaard optimaal fit houdt.

Kortom een fijne en zeer informatieve website!

De link naar The horse

Paardenarts.nl

Deze Nederlandse site is ‘een onafhankelijk veterinair kennisplatform voor paardenhouders, door paardenartsen waarbij kennisdeling op het gebied van paardengezondheid en -welzijn centraal staat’. Je vindt er de Veterinaire, algemene en Tandheelkunde kennisbank met veel artikelen van verschillende auteurs (paardenartsen of specialisten) over gezondheid, verschillende soorten therapieën en aandoeningen. Bijvoorbeeld hele inzichtelijke artikelen over bekkenproblemen door Franklin Lashley, rugproblemen door Iris van Gulik en blessurepreventie door Morgan Lashley.

De Nederlandse artikelen zijn toch net even wat makkelijker te lezen dan de Engels en de praktische kijk van de dierenartsen is een goede toevoeging op de waardevolle kennis die ze delen. Ook handig zijn de pagina’s over specifieke behandelmethoden zoals dry needling of therapeuten zoals de fysiotherapeut of de chiropractor.

De link naar paardenarts.nl

Equisearch.com

Equisearch is één van de eerste paardenwebsites en werkt tegenwoordig samen met meerdere paardenmagazines om zo meer kennis beschikbaar te maken voor paardeneigenaren. Net als The Horse is dit een enorm uitgebreide site waar heel veel te vinden is. Enkele van onze favorieten:  ‘wat te doen aan rugpijn‘, ‘exterieur in beeld‘ en ‘alles over de achterhand van het dressuurpaard‘ door Hilary Clayton.

Ook hier vind je weer video’s over uiteenlopende onderwerpen. Deze video van Jochen Schleese kenden we al, confronterend maar wel belangrijk om je van bewust te blijven. We willen allemaal graag dat na een bezoek van zadelmaker of zadelpasser dat ons zadel lang perfect blijft liggen. Helaas is dat niet zo gemakkelijk, deze video geeft je weer meer informatie over hoe goed je zadel nu past. Je vindt onder video’s nog veel meer interessants over zadels!

De link naar Equisearch

 

Jecballou.com

Petje af voor de heerlijke schrijfstijl van Jec Ballou, auteur van o.a. het boek ‘Equine fitness’ wat hier in de boekenkast prijkt. Relativeringsvermogen gecombineerd met enorm veel kennis en een flinke dosis humor vormen tezamen een serie mooie en informatieve artikelen over alle aspecten van het trainen en houden van paarden. Dit artikel illustreert een aantal van de algemene misconcepties met betrekking tot de rug van ons paard. Treffend geschreven is ook het stuk over het perfecte paard.

Goede voorbeelden van biomechanisch verantwoord trainen, treed in de voetsporen van dressuur grootmacht Reiner Klimke met deze efficiënte stap oefening of breid je boekencollectie uit, de keuze is reuze!

De link naar Jec Ballou

We hopen je met deze vijf inspirerende websites een hoop leesplezier te garanderen vol interessante feiten en informatie waar je wat mee kunt. Heb je nog andere tips qua websites, dan horen we het ook graag!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie