Evaluatie van de trainingsdoelen juli-augustus

In dit artikel schreef ik voor het eerst op wat mijn trainingsdoelen voor de aankomende periode waren. Nu is het tijd om te evalueren! Hieronder nog even kort de doelen.

De subdoelen die ik stelde tot de laatste week van juli:

  • ze moet zuiver kunnen bewegen zowel los als aan de longe, en dan
  • zo trainen dat ze eind juli weer onder het zadel getraind kan worden.

De eerste weken heb ik veel gestapt aan de hand, grondwerk gedaan, aan de hand gewerkt en aan de longe op de volte.  De eerste drie weken heb ik niet gereden maar waren er alleen op gericht om haar spieren weer los en wat sterker te maken.  Vanaf de grond kon ik ook mooi zien hoe ze bewoog. Gelukkig was ze vanaf het begin weer zuiver. De vakantie heeft haar toch wel goed gedaan wat betreft de blessure. Doel één was behaald!!

Na drie weken trainen vanaf de grond heb ik als proef op de som opgezadeld en een kort ritje gemaakt in het bos, ook dat voelde goed aan. Ze liep rad zowel in stap als het kleine stukje draf wat ik van haar vroeg! Ik denk dat het stretchen ook wel echt goed heeft geholpen om haar fijn los te werken en voor te bereiden op de training onder het zadel. Doel twee was ook behaald en dus waren we klaar voor fase 2 van de trainingsopbouw :).

De subdoelen voor de weken van eind juli tot 23 augustus:

  • ze moet nog steeds zuiver lopen,
  • goed aanvoelen onder het zadel zowel in de bak als buiten,
  • toe zijn aan springen en cross-trainingen,
  • conditioneel goed genoeg op weg zijn
  • en het verder fysiek goed doen.

In deze fase begon ik langzaamaan meer van haar te vragen. zonder direct elke dag te gaan rijden, heb ik de intensiteit en frequentie van de training langzaam opgevoerd. In het begin reed ik maximaal twee keer per week en aan het einde 3 á 4 keer. We trainden op andere dagen dan aan de hand bijvoorbeeld. Het trainen met de ConCord leader deden we praktisch voor elke training aan als warming-up en daar zag ik echt goed verschil door wat betreft ontspanning en opbouw van spieren. Een goede zet dus!

Het buitenrijden verliep ook steeds beter, weinig gestaak meer. Het zijdelings stretchen deden we steeds als warming-up in het bos en daarna stukken draf en galop als conditiewerk. Pas vanaf half augustus zijn we echt weer in de bak dressuurmatig aan het werk gegaan. Tot die tijd deed ik de oefeningen om de souplesse, buigzaamheid en kracht te vergroten meer aan de hand aangevuld met het zijdelings stretchen in het bos om de spieren op lengte te krijgen en haar symmetrischer te maken. Op lange rechte bospaden vraag je een stuk minder van je paard dan in de bak met gemiddeld om de dertig meter een wending, Dit was dus een mooie manier om langzaam weer op te bouwen.

Halverwege augustus ben ik ook weer met bit gaan trainen om Janine vast voor te bereiden op de wedstrijd in Norg waar we sowieso met bit de dressuurproef moeten rijden. Dat pakte ze wonderbaarlijk goed op. Ze voelde enorm los in haar lijf en was superscherp aan de hulpen! Aan het stappen op het harde met de ConCord leader had ik ook nog lichte heuveltrainingen toegevoegd om de spieren nog op een andere manier uit te dagen. Het was ook wel een fijne afwisseling om in het bos te lopen en niet alleen langs de weg ;).

De eerste sprongetjes hebben we in de laatste week voor de ‘deadline’ gedaan net als de crosstraining bij Nina. Kijkend naar het bovenstaande lijstje met doelen, voldoen we overal aan eigenlijk. Ze is zelfs een stuk soepeler dan ik had verwacht. Daarom is mijn conclusie dat Janine fit genoeg is om mee te doen aan de SGW in Norg :D. Nu nog twee laatste weken puntjes op de ‘i’ zetten en dan zijn we er helemaal klaar voor.

Geef een reactie