Ervaring met EquiBootcamp: Marianne & Magnum

EquiBootcamp ervaring met fitness grondwerk training senioren paard

 

Marianne & Magnum, deelnemers aan de EquiBootcamp Case study begin 2017, massage- en lesklant

In 2015 ben ik begonnen met EquiBootcamp, onder begeleiding van Claudia Lankhorst. Voor mijn nu 23-jarige ex-manegepaard is het een hele fijne manier om zijn lijf zo goed mogelijk te houden en ik zelf vind het een leuke vorm van grondwerk, waarin je ook de band met je paard kan bevestigen. Veel balkjes lopen, op verschillende hoogten, in de buiging/volte en op verschillende afstanden van elkaar. Dit om de proprioceptie en de buikspieren te verbeteren. Maar ook werken aan stretchen van het lijf d.m.v. bijvoorbeeld schouder binnenwaarts aan de hand of om pionnen buigen en de cooling-down met stretchoefeningen uiteraard.

Toentertijd deden mijn paard en ik ongeveer 1 x per week EquiBootcamp, maar inmiddels probeer ik 2 a 3 keer in de week te bootcampen. We zijn dan meestal zo’n 20 tot 30 minuten bezig, afhankelijk van of ik hem daarna nog even laat galopperen om zijn bekken los te maken. Minstens 1 keer daarvan doen we bosbootcamp. daarvoor gaan we naar een stukje bos met heuveltjes en daar heb ik ook wat takken/boomstammetjes zo neergelegd dat we ze als balkjes kunnen gebruiken. Dan zijn we wat langer bezig, maar een deel is dan ook een lekkere wandeling.

Ik merk aan mijn paard dat hij losser is geworden, minder struikelt en dat zijn bovenlijn en achterhand erg zijn verbeterd. Hij is fysiek niet meer helemaal optimaal maar mede dankzij de EquiBootcamp maken we nog steeds af en toe ritjes met flinke stukken galop, waar we beiden erg van genieten. Ik moet er wel om denken om de EquiBootcamp oefeningen afwisselend te houden anders vindt hij het al snel doodsaai. Bosbootcamp is bij ons beide dan ook favoriet.

Magnum als inspiratiebron: de EquiBootcamp senior

Al sinds 2015 masseer ik Magnum regelmatig. Hij was de casus in mijn examenverslag voor de opleiding tot sportmasseur bij Bartels & de Bascule. Gezien zijn voorgeschiedenis als manegepaard hebben we gekozen voor een onderhoudsprogramma wat betreft de massages. Echter, waren we ook op zoek naar manieren om hem fit en soepel te houden.Zo werkten we eigenlijk onbewust al volgens het latere concept van EquiBootcamp. Natuurlijk was ik met mijn eigen pony al jaren bezig met verschillende oefeningen, maar het systematisch inzetten bij andere paarden was wel nieuw. Van Magnum leerde ik om ook in de gaten te houden hoe het paard de oefeningen mentaal ervaart. Wanneer hij zich verveelt is het duidelijk te zien en moet je echt door naar een andere oefening!

Als EquiBootcampers van het eerste uur, mogen deze twee supertrots zijn op wat ze hebben bereikt en hoe goed Magnum nog in zijn vel zit. Altijd fanatiek en inmiddels ook creatief met zelf variaties te bedenken tijdens het bosbootcamp. Als ik kijk hoe ver Marianne en Magnum nu zijn, hoe gaaf is het dan dat we met z’n drieën begonnen jaren terug?