Dit artikel gaat over EquiBootcamp-oefeningen, deze keer het achterwaarts gaan over een balk. Voor algemene informatie over EquiBootcamp kun je meer lezen op de speciale EquiBootcamp-pagina. In de toekomst zul je meer artikelen kunnen vinden over specifieke oefeningen uit het EquiBootcamp-programma. Het overkoepelende doel van EquiBootcamp is om de lichaamshouding en lichaamsgebruik van je paard te verbeteren vanaf de grond.
Achterwaarts is bepaald geen onbekende oefening. In de dressuurproeven vanaf de klasse L2 kom je de oefening tegen en gelukkig wordt ook steeds vaker door therapeuten het nut ingezien van het uitvoeren van achterwaarts naast je paard. In het artikel ‘ Je paard trainen vanaf de grond’ staat omschreven hoe je je paard het best achterwaarts kunt laten gaan wanneer je er naast staat. Ook met wat handige punten waar je op kunt letten zodat je weet hoe je paard de oefening uit zou moeten voeren.
Net als bij ‘normaal’ achterwaarts is het belangrijk dat ontspanning in het lijf het uitgangspunt is. Dus met een paard wat aan het andere eind van je touw rondwappert, is het wat moeilijk om je paard mentaal en fysiek effectief te trainen. Een paard achteruit vragen is sowieso al een mentaal stukje waar veel paarden in het begin moeite mee kunnen hebben. Naast coördinatie en balans, moet het paard de buikspieren aanspannen en het bekken kantelen om netjes achteruit te kunnen stappen. Ook moeten daarbij hoofd en hals relatief horizontaal gehouden worden (ontspannen bovenlijn) zodat de aangespannen buikspieren de rug op kunnen tillen en het bekken kantelen. Met opgeheven hoofd en hals nog correcte aanspanning van de buikspieren verwachten, dat gaat niet lukken. Vandaar dat kwalitatief goed achterwaarts stappen staat of valt met het ontspannen van de spieren van de bovenlijn en het aanspannen van de spieren van de onderlijn.
Op de afbeelding hierboven zie je letterlijk stap voor stap hoe de oefening uit wordt gevoerd tijdens een EquiBootcamptraining. Na meerdere keren achterwaarts als oefening meegenomen te hebben en ook de balken in stap, is het paard klaar voor de oefening. Op de afbeelding zie je dat de balken in een U-vorm liggen. Dit is als begrenzing van de mogelijkheid om zijwaarts te gaan terwijl je achteruit wil.
- In principe loop je vooruit de U in en zet je je paard er niet al achteruit in. Het is makkelijker te begrijpen wat er zich ‘ ineens’ achter je voeten bevindt als je er net overheen gestapt bent.
- Vanuit een ontspannen houding vraag je je paard om achterwaarts te stappen. Ieder paard zal verschillend reageren op het aanwezige ‘obstakel’ achter zich. Je paard kan onrustig worden en ‘weg’ willen van de enge prikkel. Let dus altijd ook op de voorkant van je paard zodat je niet omver gelopen wordt. Het is ok als je paard aarzelt, het is vervolgens aan jou om je paard op de manier te begeleiden die de zekerheid biedt dat alles ok is. Zet in ieder geval niet te veel druk op je touw om hem achteruit te dwingen. Hiermee zet je je paard niet alleen mogelijk te veel mentaal onder druk, ook kan zijn fysieke reactie zijn om de spieren van de bovenlijn zo aan te spannen door het hoofd omhoog te brengen dat er weinig ontspanning meer in zijn lijf zit. Je paard ontspannen achterwaarts krijgen richting het obstakel kan best een uitdaging zijn dus neem de tijd.
- Worden de eerste passen gezet, beweeg rustig mee met je paard en beloon het voor elke pas in de goede richting. Denk aan de dingen die belangrijk zijn bij achterwaarts gaan, maar probeer niet direct alles volgens het boekje te willen doen. Observeer en pak dit stap voor stap op als het achteruit gaan zelf goed en ontspannen verloopt.
- Beide achtervoeten erover? Dan volgt de ‘rest’ vaak vanzelf!
Deze oefening is zeker in het begin best even pittig voor je paard, herhaal het daarom ook niet te vaak. Laat je weten hoe jouw paard de oefening vindt?